Nederlands English Deutsch

woensdag 12 december '18

Eindjaar sluiting

I.v.m. onze jaarlijkse balanstelling zijn wij vanaf 19 december tot en met 21 december 12.00 uur telefonisch... [+]

IVI-Metalsysteem

In de bouw worden vaak constructies met metalen C- en U-profielen toegepast. Met deze profielen kan op eenvoudige wijze een stevig stijl- en regelwerk voor een wand worden opgebouwd. Op deze stijlen en regels wordt vervolgens een beplating van bijvoorbeeld gipskarton aangebracht.
Met het IVI-Metalsysteem worden deze wandconstructies geoptimaliseerd voor geluidisolatie.

Voorzetwanden op basis van metalen C- en U-profielen danken hun geluidsisolerende werking hoofdzakelijk aan het buigslappe karakter van deze constructies. Voor dit effect is het wel noodzakelijk dat de constructies helemaal ontkoppeld zijn van de ondergrond. Op verbindingsplaatsen worden daarvoor meestal vilt gebruikt - een materiaal dat tevens al het contactgeluid tegen houdt.

In de praktijk blijkt een zwaardere beplating dan twee lagen gipskarton de isolatiewaarde nauwelijks te verbeteren. De spouwdiepte en de mate van ontkoppeling in de constructie zijn dan ook belangrijker voor de isolerende kwaliteit.

Met het IVI-Metalsysteem kan op eenvoudige wijze een dergelijke ontkoppelde wand worden gebouwd. Dit gebeurt op basis van metalen C- en U-profielen. De IVI-Metaalregels zorgen voor een volledige ontkoppeling met de onderliggende constructie. Aangezien het stijl- en regelwerk op iedere afstand kan worden aangebracht, is de spouwruimte variabel. Bij grote hoogtes kunnen kunnen er eventueel ook IVI-afstandhouders worden geplaatst om de constructie extra stevigheid te geven.

De spouwruimte wordt gevuld met een absorberend materiaal. Naar keuze kan steenwol, glaswol of cellulose dons worden toegepast. De betreffende leveranciers hebben materialen die zijn afgestemd op het IVI-Metalsysteem.

Door de spouwdiepte te vergroten en meer vulling te gebruiken, kan de isolatiewaarde van de wand precies worden afgestemd op het gewenste niveau. De constructie blijft echter gelijk - d.w.z. even eenvoudig te monteren en opgebouwd uit dezelfde goedkope materialen. Zo kan met het IVI-Metalsysteem een geluidsisolatie worden bereikt, die voorheen alleen met dure systemen mogelijk was.

Voor een optimale geluidisolatie adviseert Nevima de volgende absorptiematerialen:

Opbouw

De IVI-Metalwand als compleet systeem bestaat uit:

  • IVI-Metaalregels 50, 75 of 100 mm
  • IVI-Afstandhouders
  • metalen C-profielen 50, 75 of 100 mm
  • absorptiemateriaal
  • 2 x gipskartonplaat 12.5 mm x 600 mm
  • (slag)schroeven met volgring
  • snelbouwschroeven
  • acrylaatkit

Verwerking

Op de vloer, tegen het plafond en op de aansluitende wanden worden allereerst de IVI-Metaalregels bevestigd. Hiervoor worden de slag- of snelbouwschroeven met volgring gebruikt. Bij de voorzetwand moet de spouwdiepte (d.w.z. de afstand tussen de achterkant van de aan te brengen beplating en de bestaande wand) minimaal 65 mm zijn

In de IVI-metaalregels worden vervolgens om de 600 mm de metalen C-profielen geplaatst. Als de hoogte van de voorzetwand meer dan 2,6 meter bedraagt, zal op de helft van iedere staander een afstandhouder moeten worden geplaatst. Deze worden met de slagschroeven en volgringen op de muur gemonteerd. Met op maat gemaakte stukken C-profiel kunnen de staanders vervolgens worden afgesteund.

Nadat de steen- of glaswol is geplaatst, worden de twee lagen gipskarton vastgeschroefd. De platen moeten ten opzichte van elkaar verspringen.
Bij cellulose donsvulling moet eerst een enkele laag gipskarton op de C-profielen worden geschroefd. Vervolgens wordt de spouw volledig volgespoten met cellulose dons. Daarna kan de tweede laag gipsplaat worden aangebracht.

Tenslotte worden alle naden afgekit met acrylaatkit.

Technische eigenschappen
 

IVI-Metaalregel
U-profiel:   0.60 mm sendzimir verzinkt staal
H x B x L:   40 x 50, 75 of 100 x 3000 mm
Montagegat:   dia 30 mm H.O.H. 300 mm
Vilt:   resp. 13 en 8 mm
Eigenschappen:   Synthetische vezel; blijvend elastisch; verouderingsbestendig; kierdichtend en trillingdempend. Bestaat voor 100% uit hergebruikte materialen.

 

IVI-Afstandhouder
U-profiel:   0.60 mm sendzimir verzinkt staal
H x B x L:   40 x 50 x 200 mm
Montagegat:   dia 30 mm
Vilt:   13 mm
Eigenschappen:   Synthetische vezel; blijvend elastisch; verouderingsbestendig; kierdichtend en trillingdempend. Bestaat voor 100% uit hergebruikte materialen.
Spouwdiepte:   Zelf te bepalen met afgepaste lengte C-profiel

 

Wandconstructie IVI-Metalsysteem
Wandconstructie IVI-Metalsysteem

Wandconstructie IVI-Metalsysteem
IVI-Metaalregel
IVI-Metaalregel

IVI-Metaalregel
IVI-Afstandhouder
IVI-Afstandhouder

IVI-Afstandhouder
Sitemap Disclaimer Nevima B.V.   |    Neonweg 10   |    3812 RH Amersfoort   |    T. 033-4611245   |    F. 033-4634198   |    KvK 31024152